Sárkányok Magyarországon 

A SÁRKÁNYOK ÉS INGOVÁNYOK FÖLDJÉN (Nyírbátor és a Báthoriak)

https://magyaridok.hu/gazdasag/a-sarkanyok-es-ingovanyok-foldjen-3243044/

Mágikus lények a Harry Potter-univerzumban

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1gikus_l%C3%A9nyek_a_Harry_Potter-univerzumban#Magyar_mennyd%C3%B6rg%C5%91

Magyar mennydörgő (Mágikus lény a Harry Potterből)

Az egyik legveszedelmesebbnek tartott sárkányfaj.

Kimondottan óriásgyíkszerű testét fekete pikkelyek borítják. Szeme sárga, szarvai és a farkából kiálló tüskék bronzvörösek. Kivételesen hosszú lángcsóvát tud fújni, akár 15 métereset is. Cementszürke tojásának héja rendkívül kemény. Áttöréséhez a kicsinyek kikelésükkor a farkukat használják, amelyen addigra kifejlődnek a tüskék. A magyar mennydörgősárkány kecskét, juhot és - ha teheti - embert eszik. Nagyjából 4-5 méter magas, és a hossza 15 méter. Szárnyfesztávolsága eléri a 8 métert is. A magyar mennydörgő (Hungarian Horntail) a negyedik kötetben Harry Potter sárkánya a Trimágus Tusán.

Harry Potter magyar sárkánya

https://mandarchiv.hu/cikk/209/Harry_Potter_magyar_sarkanya

Sárkányok a magyar mesékben

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rk%C3%A1nyok_a_magyar_mes%C3%A9kben

8 kővé vált sárkány Magyarországon (a teljes cikk érdekessége miatt)  

https://szubkult.blog.hu/2015/07/30/8_kove_valt_sarkany_magyarorszagon 

2015. július 30. - PilarT

Nemcsak a mesekönyvekben vannak sárkányok. Ha figyelmesek vagytok Magyarországon is találkozhattok velük. Sőt,

ezektől a sárkányoktól nem kell félnetek, ugyanis kőbe, fémbe és fába zárva alusszák örök álmukat.

A sárkányokat nem csak a szájról szájra terjedő legendák tették naggyá és halhatatlanná. Szobrászművészeink is megörökítették a mesekönyvek és mítoszok e félelmetes hőseit.

Három vassárkány testvér (Budapest)

Ez a három vassárkány eredetileg a Lánchíd pesti hídfőjénél, a Duna Gőzhajózási Társaság kapujánál őrködött. A rakpart átépítésekor menekültek a Városliget szélére.

Az 50-es évek végén azonban végérvényesen elváltak egymástól. Egyikük a Kiscelli Múzeum kapuja előtt teljesít szolgálatot azóta is, a másik két példány pedig a Vidám Parkba, az Elvarázsolt kastély elé került. Ők ketten 2010-ben továbbvándoroltak az Állatkertbe, ahol azóta is a Varázshegyet őrzik. (Feszl Frigyes alkotásai - Göröntsér Vera, Ády, Ocsovai Lilla, Neszták Béla fotói)

A könyvtár őrei (Budapest)

A Fővárosi Szabó Ervin Könytár belső udvarán fekvő hatalmas sárkányok a 2001-es felújítás óta őrzik a épületet. Sok gyereknek és egyetemistának teszik vidámabbá a könyvtárban eltöltött időt, hiszen az épületszárny otthonos olvasóterméből is rálátni ezekre a békés kőteremtményekre.

Teljesen szürreális élmény (pozitív értelemben) a mesebeli sárkányok jelenléte itt, hiszen egy könyvtárban általában komoly és komor hangulatra számítanak az emberek. A sárkányoknak (is) köszönhetően itt azonban kellemesen telik a kutatómunkával töltött idő. (Pusztai Ágoston alkotása - Mirror fotója)


A kút sárkánya (Szombathely)

A Szombathelyi Fedett Uszoda és Termálfürdő előtt egy betonból kitekeredő sárkány meseszerű látványa fogad benneteket. 2008 óta ihattok gyógyvizet a mindig szomjas sárkány kútjából. Bár nehéz eldönteni, hogy a sárkány valóban a gyógyvízre szomjazik-e, vagy inkább a kedves vízköpő bárányra fáj a foga. (Veres Gábor alkotása - Köztérkép, Vódli József fotója)


Hétfejű sárkánybébi (Szombathely)

Szintén Szombathelyen áll ez a hétfejű sárkánybébi. Meglehetősen fiatalon válhatott kővé, hiszen egy hajdani óvoda kertjében találhattatok rá. A Domonkos úti óvoda időközben átadta a helyét a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatnak, így a fenyőfák árnyékából figyelő kis sárkány azóta is láthatja embergyerek kortársait. (Miró Eszter alkotása - Köztérkép, Vódli József fotója)


Kínai fasárkány (Kazincbarcika)

A kazincbarcikai vegyi üzem évekkel ezelőtt kínai többségi tulajdonba került. Ennek a kínai-magyar együttműködésnek a jegyében érkezett Szőke Gábor Miklós fasárkánya a város főterére. A Kínai Süsünek is becézett sárkány türkizkék árnyalatai a kínai hagyomány szerint felerősítik a pozitív energiákat a munkahelyen és a családban. Valamit pedig tényleg tudhat a sárkány, hiszen rengeteg rajongói fotó bizonyítja, hogy megszerették a városlakók. (Szőke Gábor Miklós alkotása - Köztérkép, Röghegyiné Anita fotója)

FacebookTumblrTweetPinterestGoogle+Tetszik

Sárkányok és bánatos óriások otthona - mondák a Balatonról

https://www.nlcafe.hu/magyarorszagkul/20171020/sarkanyok-es-banatos-oriasok-otthona-mondak-a-balatonrol/

Sárkányölő Balaton és az ő szerelmes mátkája (részlet a cikkből)

A Balaton keletkezéséről több monda is szól, köztük a legismertebb a 24 fejű, gonosz sárkány története, aki naponta 24 gyönyörű leányzót követelt magának táplálékul. Mígnem a legerősebb legény, Balaton mátkája került sorra, akit a bátor legény nem engedett a fenevadhoz hurcolni. A sárkány két teljes hétig várta a szépséges leányt, amikor kirontott barlangjából, és haragjában tüzet okádva addig kaparta a földet, amíg egy óriási medret nem vájt, amit egy feltörő forrás hamarosan megtöltött vízzel.

Balaton az új tó mellett csapott össze a gonosz szörnyeteggel, aki a küzdelem alatt folyamatosan égette, perzselte a legényt.

Végül nemcsak a sárkány 24 feje hullott le, de Balaton is a nagy vízben lelte halálát, aki belepusztult sérüléseibe. Hű szerelme követte őt a hullámok közé, valahol a tó mélyén leltek nyugalmat.

Sárkányok mindig lesznek

Időszaki kiállítás A KIÁLLÍTÁS NYITVA 2016. március 27. - 2016. november 6.

https://pim.hu/hu/kiallitas/sarkanyok-mindig-lesznek